Selkirk Rex

Den ännu ovanliga kattrasen väcker ständigt nytt intresse. För tillfället jobbar uppfödare i Norden och runtom i världen på att få Selkirken fullt godkänd i SVERAK (FIFe), men den är faktiskt godkänd i de flesta andra förbund redan. Läs och lär mer om rasen nedan.

_DSC0106

Den drömlika rasen från USA

Selkirk Rex är en lockig kattras med ursprung från USA. 1987 upptäcktes den naturliga mutationen hos en amerikansk katt: Miss DePesto of NoFace. Den honan har sedan lagt grunden för Selkirk Rex-rasen via uppfödaren Jeri Newman (NoFace).

Kärvänliga, nyfikna & fulla av bus

Rasen är idag godkänd inom de flesta kattförbund i världen, just nu är den preliminärt godkänd inom Sveriges största kattförbund SVERAK. Den är känd för att vara kärvänlig, nyfiken och full av bus. Rasen finns i två pälsvarianter: kort- och långhår. Korthåren har oftast mindre definierade lockar än långhåren.

Boucles Banana Dream 2
Miss DePesto of NoFace enlarged Jeri Newman

Hur började det?

Runt 1987: Miss DePesto (även känd som Pest) var den enda i en kull av sex kattungar som hade "annorlunda" päls. Pests mamma var en långhårig huskatt (sköldpaddsfärgad vitfläck) med vågig underpäls från Sheridan, Montana. Den genetikintresserade perseruppfödaren Jeri Newman tog över Pest & påbörjade arbetet med vad som skulle bli rasen Selkirk Rex. 

För att få till rundare huvudformer, öppnare uttryck och kraftigare kropp fanns några bra val av raser för utparning: Perser, Exotic, Brittiskt korthår och Amerikanskt korthår. När detta var bestämt parades Pest med Perserhanen CH Photofinish of Deekay år 1988.

Honey of Golden Velvet foto Carolina Samuelsson
NoFace Oscar Kowalski

NoFace Oscar Kowalski

Kullen mellan Miss DePesto of NoFace och CH Photofinish of Deekay resulterade i 6 kattungar: 3 lockiga och 3 rakhåriga. Genom detta konstaterades att denna lockiga gen var dominant. Den mest kända katten ur denna kombination är NoFace Oscar Kowalski, som blev betydande för rasens uppbyggnad och ligger bakom de flesta Selkirks.

Selkirk Rex och Sverige

Sedan 2005 har Selkirk Rex funnits i Sverige och har sedan dess etablerat sig långsamt men säkert i landet. Idag finns det en handfull uppfödare som föder upp rasen och katterna väcker stor uppmärksamhet när de visas upp på utställningar.

Floyd utställd 2014 foto Gunnel Hedberg

Snabba fakta om Selkirk Rex

Den underbara pälsen

Det första som fångar blickarna hos vår underbara ras är såklart den underbara, lockiga pälsen. Det är en väldigt speciell känsla att ta på en Selkirks päls då den är väldigt mjuk och fluffig. Hos korthåren är lockarna oftast mindre definierade än hos långhåren.

Lockarna gör en Selkirk Rex

Det är pälsen & dess struktur, alltså lockarna, som definierar en Selkirk Rex, inte ögon- eller pälsfärg. Det innebär att Selkirk Rex är godkänd i alla färger. De rakhåriga utfallen ("Selkirk Straight") som föds kan användas i aveln tillsammans med en lockig Selkirk, men ej ställas ut.

Allergivänlig? Nej, tyvärr

Tyvärr är Selkirk Rex inte en allergivänlig ras, "Rex" indikerar endast att pälsen är lockig. Rasen har utvecklats från raser som inte har allergivänliga egenskaper. De vanligaste utparningarna i Europa är Brittiskt kort- och långhår samt Perser och Exotic.

Gener: heterozygot & homozygot

När en Selkirk är heterozygot innebär det att den har en uppsättning av genen som orsakar lockighet – därför kan rakhåriga ungar födas. En homozygot lockig Selkirk har dubbel uppsättning av genen för lockighet och får då bara lockiga avkommor. 

Hur mycket pälsvård krävs?

Selkirk Rex kräver viss pälsvård, de måste kammas igenom efter behov annars blir pälsen tovig. Men de kräver inte mer än andra liknande raser. För bästa resultat används glesa stålkammar för att pälsen ska bibehålla sin struktur. Efter bad får pälsen självtorka.

Vart härstammar namnet ifrån?

Det sägs att rasen är uppkallad efter Jeri Newmans styvfars familjenamn – vissa påstår att Selkirk Rex är uppkallad efter Selkirkbergen, som ligger drygt 12 mil från Miss DePestos födelseort. Det brukar sägas att Selkirken är den enda katten uppkallad efter en människa.

Fotografer: Carolina Samuelsson / Päivi Palokangas / Gunnel Hedberg / Emma Carlsson
Källor: Selkirk Rex Cat Club / Selkirk Rex Introduction – TICA